Comunele noastre

România Remarcabilă este o rețea de localități care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Inspirată de modelul Sites et Cités Remarquables de France, rețeaua cuprinde 12 comune din Transilvania care beneficiază de instruire, schimburi de experiență și parteneriate naționale și internaționale, precum și de asistență în realizarea unui plan de interpretare a patrimoniului particularizat, care să le ajute să-și valorifice resursele locale inclusiv prin crearea de centre culturale comunitare.

Programul este realizat în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France, Muzeul Național Liechtestein și Consiliul Județean Cluj, sub patronajul ministerelor culturii din România și Franța. În perioada 2022-2024, programul România Remarcabilă este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO CULTURA.

Bârsana

Cu o tradiție monahală de șapte secole, în peisajul fermecător al Văii Izei, așezarea este renumită pentru mănăstirile din lemn.

Beliș

Beliș

Dincolo de pădurile de brad, spre luciul apei unde doar ochiul rapid și pasul semeț pot prinde undele lostrițelor, umblă vorba că se plimbă nestingherite fantomele vechiului sat.

Bonțida

Dincolo de zidurile castelului, departe de luminile electrice ale festivalului, mâini neștiute plămădesc, frământă și întind bucurie aromată peste care aruncă un praf de zahăr colorat – turtă dulce.

Bucium

Comuna Bucium stă la umbra celor două detunate, stânci vulcanice cu aspect neobișnuit. Detunata Goala, stânci ascuțite de andezit și bazalt, cu aspect de coaste, reprezintă una dintre cele mai importante atracții ale județului Alba.

Ciurila

Ciurila

O floare de legendă, ce leagă localitatea Ciurila de o plimbare a zeiței Venus de la glezna căreia ar fi căzut, Papucul Doamnei este o orhidee sălbatică ce înflorește în a doua parte a verii în aria protejată de pe valea pârâului Dumbrava.

Fundata

Sus, sus la munte sus. Cel mai sus la munte sus dintre toate locurile de vatră de la noi. 1360 de metri sus. Poate cel mai aproape de cer, un sat care cândva avea ochii în două zări, în două țări.

Mănăstireni

Mănăstireni

Dacă sunteți în vizită la Mănăstireni să nu vă mirați că vă trage ața prin bucătăriile din sat. Puteți învăța multe de la săteni despre mersul lucrurilor, cum se arată anul și ce mai zice lumea, însă dacă vreți să aflați din tainele cu adevărat tainice, trebuie doar să citiți sfaturile din păretare.

Moldovenești

Mâini care plantează, mâini care udă, mâini care plivesc, mâini care îngrijesc, mâini care smulg, mâini care împletesc. Mâini care salvează soiuri vechi, care an de an refac acest drum, fără să cârtească, fără să renunțe, fără să accepte semințe noi.

Plopiș

Plopiș

Mâncarea trebuia să fie pe măsura muncii, căci totul se obținea cu greu. Polișneac, plăcinte coapte, umplute cu ce se găsea, o mâncare cu dor casă, să sature nu doar gura, ci și inima. Iar cei ce mai apoi au plecat din Transilvania mai departe, spre pădurile Americii de Nord.

Poieni

Poieni

Din vâltoarea zilelor în vâltoarea apei, spre primenire. Vâltoarea sucește și răsucește hainele până iese orice urmă de osteneală din ele. Lasă în urmă doar spuma mișcării sale, natura nu obosește, nici nu se spurcă, apa continuă să curgă fără griji, fără urmări.

Vad

Vad

Înaintea albinelor, pe aceste locuri au roit monahi, albinele fiind cele mai spirituale dintre vietăți, iar hărnicia lor fiind adesea pomenită ca valoare morală pe care puțini oameni o dobândesc. În acest loc retras, de luncă, într-un sat tipic pentru Dealurile Clujului, viețuiește cel mai mare număr de familii de albine din tot întinsul județului.

Valea Viilor

Valea Viilor

De la 7 metri deasupra pământului te voi vedea, iar aici nu vei intra. Aici stăm noi, chemați să apărăm aceste meleaguri. De auzi clopotul, păzea! De ești localnic să te adăpostești de ceastă parte a zidului, de ești cuman să te pregătești să-ți primești plata. Noi suntem teutoni, suntem aici să luptăm, nu ne e frică.

logo_BT (1)
Scroll to Top