Despre

Suntem o rețea dedicată localităților care promovează patrimoniul și cultura pentru dezvoltarea rurală și regională din țară. Am creat o rețea formată din 12 comune din Transilvania. Aceste comune beneficiază de instruire, schimburi de experiență și parteneriate la nivel național și internațional, precum și de asistență în elaborarea unui plan de interpretare personalizat al patrimoniului lor. Astfel, își pot valorifica resursele locale, inclusiv prin crearea de centre culturale comunitare.

Ceea ce dorim să realizăm prin această rețea de sate remarcabile este crearea unei comunități de membri dornici și capabili să asume un angajament de acțiune pentru redescoperirea, protejarea și consolidarea culturii locale autentice.

România Remarcabilă este o rețea de susținere a inițiativelor locale de protejare a patrimoniului, material și imaterial, și de traducere a acestuia în graiul generațiilor de astăzi. În același timp, este o rețea de transmitere a datului din bătrîni către generațiile de acum, cu încrederea că vor deveni păstrători de sens.

Programul susține comunitățile locale sa:

Rețeaua noastră este realizată în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables din Franța, Muzeul Național Liechtestein și Consiliul Județean Cluj, având patronajul ministerelor culturii din România și Franța. În perioada 2022-2024, programul nostru este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO CULTURA.

Alătură-te nouă în călătoria de descoperire a României Remarcabile și explorează bogăția patrimoniului cultural și rural din localitățile noastre membre!

Ultimele articole

A treia întâlnire anuală România Remarcabilă în 16-17 noiembrie la Cluj-Napoca

Centrul Cultural Clujean vă invită să luați parte la cea de-a treia întâlnire a rețelei România Remarcabilă. La întâlnire vor participa autorități locale și centrale, …

Citește articolul

Vernisaje remarcabile la sat

Centrul Cultural Clujean anunță programul vernisajelor organizate prin proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat în cinci localități din Transilvania, membre ale rețelei …

Citește articolul

În august, 6 artiști contemporani își mută atelierele în satele transilvănene

Centrul Cultural Clujean anunță câștigătorii rezidențelor România Remarcabilă – Alex Mirutziu, Nona Inescu, Orsolya Gál, Mihaela Moldovan, Ștefan Radu Crețu, Irina Botea Bucan și Jonathan …

Citește articolul
logo_BT (1)
Scroll to Top