Rezidențe

Rezidențele România Remarcabilă au loc în luna august 2023 în șase comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și se concentrează pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. Pornim de la patrimoniul istoric local, dar suntem atenți la contextul natural, poveștile și meșteșugurile locului, la oameni și obiectele lor, și căutăm noi moduri de a încuraja comunitățile locale să-și cunoască și construiască identitatea. 

Comune implicate

Bârsana

Cu o tradiție monahală de șapte secole, în peisajul fermecător al Văii Izei, așezarea este renumită pentru mănăstirile din lemn.

Bucium

Comuna Bucium stă la umbra celor două detunate, stânci vulcanice cu aspect neobișnuit. Detunata Goala, stânci ascuțite de andezit și bazalt, cu aspect de coaste, reprezintă una dintre cele mai importante atracții ale județului Alba.

Fundata

Sus, sus la munte sus. Cel mai sus la munte sus dintre toate locurile de vatră de la noi. 1360 de metri sus. Poate cel mai aproape de cer, un sat care cândva avea ochii în două zări, în două țări.

Mănăstireni

Mănăstireni

Dacă sunteți în vizită la Mănăstireni să nu vă mirați că vă trage ața prin bucătăriile din sat. Puteți învăța multe de la săteni despre mersul lucrurilor, cum se arată anul și ce mai zice lumea, însă dacă vreți să aflați din tainele cu adevărat tainice, trebuie doar să citiți sfaturile din păretare.

Vad

Vad

Înaintea albinelor, pe aceste locuri au roit monahi, albinele fiind cele mai spirituale dintre vietăți, iar hărnicia lor fiind adesea pomenită ca valoare morală pe care puțini oameni o dobândesc. În acest loc retras, de luncă, într-un sat tipic pentru Dealurile Clujului, viețuiește cel mai mare număr de familii de albine din tot întinsul județului.

Moldovenești

Mâini care plantează, mâini care udă, mâini care plivesc, mâini care îngrijesc, mâini care smulg, mâini care împletesc. Mâini care salvează soiuri vechi, care an de an refac acest drum, fără să cârtească, fără să renunțe, fără să accepte semințe noi.

Calendarul vernisajelor

26 august 2023

Vernisaj Nona Inescu în comuna Mănăstireni

26 august 2023

27 august 2023

Vernisaj Ștefan Radu Crețu în comuna Bucium

27 august 2023

28 august 2023

Vernisaj Mihaela Moldovan în comuna Bârsana

28 august 2023

8 septembrie 2023

Vernisaj Orsolya Gál în comuna Moldovenești

8 septembrie 2023

9 septembrie 2023

Vernisaj Irina Botea Bucan și Jonathan Dean în comuna Fundata

9 septembrie 2023

22 septembrie 2023

Vernisaj Alex Mirutziu în comuna Vad

22 septembrie 2023

Rezidențele în ilustrații

La finalul programului de rezidențe, ne-am dorit să păstrăm aproape de noi povestea fiecărui proiect. În perioada august-septembrie 2023, ilustratoarea Oana Ispir ne-a ajutat să transpunem în imagini lucrările celor șase artiști așa cum și-au făcut ele cuib în mijlocul fiecărei comunități gazdă. Fiecare ilustrație e însoțită de un articol prin care poți afla mai multe despre procesul artiștilor implicați în rezidențele de creație.

Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. 

Scroll to Top