Vernisaj Remarcabil #2: Ștefan Radu Crețu în comuna Bucium

27 august 2023. Suntem întâmpinați de soare în comuna Bucium, unde are loc cel de-al doilea vernisaj din rezidențele România Remarcabilă, al artistului clujean Ștefan Radu Crețu. Cu mic, cu mare, în port popular sau în haine lejere de vară, ne adunăm în jurul “Vâlvei buciumane” – o instalație sculpturală care aduce la un loc elemente și legende desprinse din adâncuri, din lumea mineritului, atât de specifică acestei comune. 

 

Rezidența s-a desfășurat pe parcursul lunii august, timp pe care Ștefan l-a petrecut alături de săteni, culegând povești și surse de inspirație pe care avea să le pună împreună:  “Prima parte a fost de documentare și atunci era foarte important să intru cât mai mult în contact cu oamenii, să le spun ce vreau să fac, care este ideea mea. Focusul mare aici în Bucium este pe minerit. Am început să întreb bătrâni, [persoane de] vârstă medie și tineri despre ce cred ei în diferite contexte și m-au ajutat cu informații despre uneltele de minerit, despre legendele pe care le spuneau minerii”, ne povestește artistul. 

Interacțiunile în comunitate și plimbările prin împrejurimi i-au adus lui Ștefan trei elemente principale care se completează reciproc: instalația de șteampuri, folosită mai demult pentru sfărâmarea minereurilor, sunetul pașilor pe coloanele de bazalt din Detunata și legenda vâlvei băii, un spirit al minelor care obișnuia să se arate în chip de femeie tânără, bătrân cu barbă albă, pisică neagră sau ca sunet de cocoș cântând. Lucrarea reușește, astfel, să ofere o fărâmă de permanență și să aducă mai aproape de locuitorii satului istorii și fragmente dintr-o lume care altfel riscă, treptat și tacit, să se piardă. Dintre cele 40-50 de șteampuri care puteau fi găsite în localitate, astăzi a rămas unul singur, la Muzeul Buciumanilor, ca un fel de suvenir al vremurilor de atunci pentru acum. Tot așa, legendele care animau odinioară culoarele “băilor” (termen folosit pentru mine), rămân azi aievea amintite de cei care s-au întâlnit sau ar fi fost curioși să se întâlnească, demult, cu duhul care animă culoarele de sub pământ. Pe jumătate pisică, pe jumătate instalație artistică ce îmbină sistemul șteampului cu sunetul Detunatelor, “Vâlva buciumanilor” servește ca punct de întâlnire dintre două timpuri. 

Scopul rezidențelor a fost acela de a crea contexte în care patrimoniul material sau imaterial al locului devine însuflețit de viziunea unui artist și de întâlnirea dintre acesta și comunitatea care își poartă traiul, astăzi, în comunele din rețeaua România Remarcabilă. Procesul de lucru i-a invitat pe săteni să-și aducă, unul câte unul, contribuția în realizarea sculpturii, ca și când, prin ea, propria lor poveste avea să fie păstrată undeva în miezul satului: “În momentul în care oamenii au înțeles că eu o să le las ceva în schimb pentru comunitate, le las o sculptură, s-au arătat deschiși să-mi povestească, să contribuie și să simtă că participă și ei cu informație”, își amintește Ștefan. 


Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Acesta a avut loc în luna august 2023 în șase comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și s-a concentrat pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top