Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat
Misiunea proiectului România Remarcabilă: interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului RO-CULTURA, este să contribuie la dezvoltarea comunităților rurale folosind drept coordonată de creștere accesibilizarea patrimoniului cultural rural atât pentru comunitățile locale, cât și pentru turiști.
Cum intervenim?
Testăm metodologia prin operaționalizarea unui centru de interpretare a patrimoniului cultural material, imaterial și senzorial local în comuna Vad, în sediul existent al Centrului de Informații Turistice.
Cum obținem asta?
Folosind tehnici de interpretare a patrimoniului. Deschidem și facilităm discuția despre elementele identitare ale unui loc prin stimularea emoțiilor și realizarea de conexiuni afective cu deținătorii lor.
De ce credem că e necesar să intervenim?
Observăm cu toții – specialiști sau iubitori ai comunităților rurale – cum patrimoniul material și imaterial constituie o resursă bogată și variată ce rămâne în continuare insuficient conservată și valorificată.
În perioada 2022-2024, programul nostru este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO CULTURA.
Cercetare & Formare
Proiectul are două axe prioritare ce presupun:
Deplasări în fiecare dintre cele 12 comune incluse în proiect, în cadrul cărora dorim să identificăm și să mapăm elementele de patrimoniu local (material și imaterial) care nu au fost cercetate, publicate, culese sau valorificate până în prezent.
Transpunerea concluziilor cercetării în propuneri de revitalizare comunitară pornind de la patrimoniul cultural local, cu implicarea partenerilor de la Muzeul Național Liechtenstein, respectiv a specialiștilor francezi din rețeaua Sites et Cités Remarquables de France.
Rezidențe
În luna august 2023, șase artiști contemporani au beneficiat de rezidențele România Remarcabilă în șase comune gazdă, membre în rețeaua noastră: Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata, Bucium și Vad.
Artiști rezidenți
Irina Botea Bucan și Jonathan Dean
Ștefan Radu Crețu
Orsolya Gál
Nona Inescu
Alex Mirutziu
Mihaela Moldovan
Patrimoniul material, imaterial și senzorial e păstrat nu doar prin istoria locului, ci și prin munca meșteșugarilor și a producătorilor locali care fac ca un strop din magia satului să poată rămână în straița vizitatorilor lui.
Rețeaua noastră aduce împreună o comunitate de meșteșugari și producători pe care te invităm să-i descoperi.
Centrul de interpretare a patrimoniului
Centrul va relata povestea unei comune dintre cele 12 cuprinse în proiect într-un mod dinamic și atractiv. Folosind new media, arta contemporană și tehnici de interpretare a patrimoniului, acest spațiu va deveni un factor de coagulare comunitară și un punct de promovare a inițiativelor locale.
Despre finanțatori
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Ultimele știri






