Povești din România Remarcabilă

Ne apropiem de lumea în care locuim cunoscându-i poveștile adunate în timp și brodând, la rândul nostru, povești noi în jurul oamenilor și locurilor cu care ne întâlnim zi de zi. Pornind de la acest gând, ne-am dorit să creăm un spațiu în care generațiile tinere să poată reflecta asupra satului, asupra legendelor care îl însuflețesc și a sunetelor și texturilor care îi sunt atât de specifice. 

Am invitat artiști să ni se alăture în acest demers printr-o serie de rezidențe de creație în șase comune membre în rețeaua noastră: Beliș, Bonțida, Ciurila, Plopiș, Poieni și Valea Viilor. Pe parcursul acestora, artiștii împreună cu un grup de copii caută să cunoască, să înțeleagă și să se apropie de patrimoniul material și imaterial al locului, reinterpretându-l și valorificându-l prin mijloace artistice.

Rezidențele au loc în două sesiuni: una desfășurată în perioada octombrie-noiembrie 2023 și una în lunile martie-aprilie 2024. 

Artiști rezidenți

Octombrie-noiembrie 2023

Martie-aprilie 2024

Comune implicate

Beliș

Beliș

Dincolo de pădurile de brad, spre luciul apei unde doar ochiul rapid și pasul semeț pot prinde undele lostrițelor, umblă vorba că se plimbă nestingherite fantomele vechiului sat.

Bonțida

Dincolo de zidurile castelului, departe de luminile electrice ale festivalului, mâini neștiute plămădesc, frământă și întind bucurie aromată peste care aruncă un praf de zahăr colorat – turtă dulce.

Ciurila

Ciurila

O floare de legendă, ce leagă localitatea Ciurila de o plimbare a zeiței Venus de la glezna căreia ar fi căzut, Papucul Doamnei este o orhidee sălbatică ce înflorește în a doua parte a verii în aria protejată de pe valea pârâului Dumbrava.

Plopiș

Plopiș

Mâncarea trebuia să fie pe măsura muncii, căci totul se obținea cu greu. Polișneac, plăcinte coapte, umplute cu ce se găsea, o mâncare cu dor casă, să sature nu doar gura, ci și inima. Iar cei ce mai apoi au plecat din Transilvania mai departe, spre pădurile Americii de Nord.

Poieni

Poieni

Din vâltoarea zilelor în vâltoarea apei, spre primenire. Vâltoarea sucește și răsucește hainele până iese orice urmă de osteneală din ele. Lasă în urmă doar spuma mișcării sale, natura nu obosește, nici nu se spurcă, apa continuă să curgă fără griji, fără urmări.

Valea Viilor

Valea Viilor

Aici stăm noi, chemați să apărăm aceste meleaguri. De auzi clopotul, păzea! De ești localnic să te adăpostești de ceastă parte a zidului, de ești cuman să te pregătești să-ți primești plata. Noi suntem teutoni, suntem aici să luptăm, nu ne e frică.

Cifrele anului 2023

6

artiști rezidenți

6

comune gazdă

30

de ateliere creative

180

de copii implicați 

15

profesori colaboratori

10

zile de rezidență

Calendarul rezidențelor din 2024

8, 15, 22, 29 martie
Ștefan Radu Crețu

Rezidență în comuna Valea Viilor

19-22 martie
Alice Iliescu

Rezidență în comuna Ciurila

8-12 aprilie
Alice Iliescu

Rezidență în comuna Bonțida

8-12 aprilie
Patricia Marin

Rezidență în comuna Plopiș

22-24 aprilie
Cristina Bodnărescu

Rezidență în comuna Beliș

22-26 aprilie
Apai Emese

Rezidență în comuna Poieni

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Scroll to Top