Poieni
O comună la granița dintre Țara Călatei și Munții Apuseni, aflată pe văile Munților Vlădeasa, în apropierea Crișului Repede.
Sate componente: Bologa, Cerbești, Hodișu, Lunca Vișagului, Morlaca, Poieni, Tranișu și Valea Drăganului.
01/04
Din vâltoarea zilelor în vâltoarea apei
Din vâltoarea zilelor în vâltoarea apei, spre primenire. Vâltoarea sucește și răsucește hainele până iese orice urmă de osteneală din ele. Lasă în urmă doar spuma mișcării sale, natura nu obosește, nici nu se spurcă, apa continuă să curgă fără griji, fără urmări. Natura e întreagă. De 200 de ani, la tanti Florica în ogradă natura ne primenește casa – pături, țoale, haine, pânzeturi sunt albite de mersul apei, nu prin mersul lumii. Iar lumea merge mai departe, dar și rămâne puțin pe loc, în fix acest loc, al spumei zilelor.
02/04
Moara veche
Menționate în documentele vremii încă din secolele XIV -XVlea, satele comunii Poieni avea în apropiere, pe cursul apelor, vâltori pentru spălarea hainelor. Un proces natural și strămoșesc, acesta se păstrează astăzi în zonă în curtea Floricăi Geran unde se funcționează încă o moară de apă veche de 200 de ani.
03/04
Jocul fecioresc
Poieni este un loc de confluență a tradițiilor Călatei și ale Bihorului unde se păstrează încă tradiția jocului fecioresc. Jocul fecioresc a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial UNESCO în 2015, iar satele Morlaca și Valea Drăganului sunt două din cele 38 de localități din Transilvania menționate.
Pe vremuri jocul era început de feciorii mai îndrăzneți; ei erau cei care chemau lumea la dans, iar cine nu dansa se făcea de rușine. Față de alte dansuri feciorești din țară caracteristici acestui dans sunt figurile specifice făcute de dansatori, fiecare încercând să îi depășească pe ceilalți în varietate și măiestrie.
O primă descriere a unui joc asemănător datează din 1543. În 1622 istoria documentează jocul „Ciobănesc” ardelenesc dansat de poetul Balassa Balint la curtea împăratului Rudolf al II-lea, cu ocazia încoronării acestuia.
04/04
Cetatea Bologa
Recent reabilitată, cetatea Bologa a fost menționată în documente încă din anul 1399 iar ca proprietar era recunoscut domnitorul Mircea cel Bătrân. Acesta primise în dar cetatea de la Sigismund de Luxemburg, în urma unei alianțe a celor doi împotriva otomanilor. În 1412 se menționează cetatea regală Bologa, iar în anul 1437 proprietar era familia Banffy de Losonc.
Din punct de vedere istoric, zona este bogată în vestigii, ruinele castrului roman garnizoană a Cohortei II Hispanorum, ridicat în jurul anului 106, se găsesc în apropierea cetății. La Morlaca au fost descoperite artefacte vechi de peste 4000 de ani.