Ciurila

Localitate așezată în apropierea salbei de lacuri de pe râul Hășdate, custodele unei orhidei locale.

Sate componente: Ciurila, Filea de Jos, Filea de Sus, Pădureni, Pruniș, Sălicea, Săliște și Șutu

01/04

Papucul Doamnei este o orhidee sălbatică

O floare de legendă, ce leagă localitatea Ciurila de o plimbare a zeiței Venus de la glezna căreia ar fi căzut, Papucul Doamnei este o orhidee sălbatică ce înflorește în a doua parte a verii în aria protejată de pe valea pârâului Dumbrava. Cu o înălțime între 30 și 80 de centimetri, frunze late și ovale, flori mari a căror petală inferioară pare un buzunar galben intens cu care atrage polenizatorii, orhideea ar fi prins rădăcini peste noapte, odată căzută de la piciorul zeiței. Nu doar legendară, ci, de asemenea, fragilă, orhideea Papucul Doamnei este pe cale de dispariție, fiind declarată monument al naturii încă din 1938 prin decret regal. Dar fără floarea minunată, legenda se disipează și ea…

02/04

defileu Cheilor Turzii

Situată în apropierea Feleacului, în bazinul râului Hășdate, firul de apă care sapă de milioane de ani defileu Cheilor Turzii, Ciurila este casa unei flori rare – Papucul Doamnei, o specie de orhidee protejată prin lege. Aceasta înflorește pe malul pârâului Dumbrava, într-o pajiște declarată arie protejată,  în a doua parte a verii

03/04

Pădurile din proximitatea localității

Pădurile din proximitatea localității continuă rezervația naturală Făgetul Clujului, fiind străbătute de poteci și puncte de belvedere, care oferă umbră și răcoare călătorilor

Cel mai impresionant loc pentru a admira panoramele din împrejurimi este Vârful Măgura (827 m). În zilele senine de aici se pot admira două dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni: Muntele Mare (1826 m) și Vlădeasa (1836 m), precum și Cheile Turzii.

04/04

Hășdate este captat în mai multe lacuri populate cu pește

Din loc în loc râul Hășdate este captat în mai multe lacuri populate cu pește. Salba de lacuri a fost creată artificial după ce lunca a fost drenată, în anii ‘70. Astfel a apărut aici o micro-deltă unde locuiesc sau poposesc zeci de specii de păsări, printre care stârcul, botgrosul, silvia, ghionoaia verde, cinteza și lăstunul.

04/04

Biserică de lemn din secolul al XVIII-lea

În satele Filea de Jos, Pădureni și Săliște veghează, din vârful dealului, câte o biserică de lemn din secolul al XVIII-lea. Ultimele două sunt incluse pe lista monumentelor istorice din regiune. 

Scroll to Top