Fundata
Străjuită de Munții Bucegi și Piatra Craiului, Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine.
Sate componente: Fundata (reședința), Fundățica și Șirnea.
01/05
Sus, sus la munte sus.
Sus, sus la munte sus. Cel mai sus la munte sus dintre toate locurile de vatră de la noi. 1360 de metri sus. Poate cel mai aproape de cer, un sat care cândva avea ochii în două zări, în două țări. Aici, vara, când iarba e bine dată în pârg și picioarele îți vin a colinda, se pune la cale o împărțeală. Laptele se mulge și se măsoară cu cana ca fiecare să facă socoteală cinstită pentru brânza ce toamna se coboară împreună cu ciobanii și animalele pregătite să treacă iarna la adăpost. Ceea ce mai devreme se adunase în cană, stă acum bine frământat în coșulețe de brad, aducând un iz de munte în bucătăriile bine încălzite. Iar vara ce vine, când și ultimele petice de zăpadă s-au topit, și ciobanii se pregătesc de drum.

02/05
Fundata
Situată într-un cadru natural spectaculos, Fundata avea cândva teritoriul în două țări. Oameni aveau casa într-o țară și poiata într-alta, pentru că teritoriul de astăzi al Fundatei era, până la Marea Unire din 1918, jumătate în România, jumătate în Austro-Ungaria. Urmele vechiului hotar pot fi văzute și azi, iar un monumentul care marchează acest lucru este amplasat în curtea dispensarului.
În ciuda faptului că este ferită de aglomerația turistică a altor localități aflate pe culoarul Rucăr-Bran, Fundata este locul în care a fost conceput primul sat turistic din România.

03/05
Traseele turistice
Traseele turistice din zonă au fost marcate recent, în zonă turismul sportiv și de recreere este practicat în continuare. Istoria Fundatei se leagă apariția schiului fond în România, în primele decenii ale secolului XX. În anii ‘30 familia regală a organizat aici pentru prima oară concursuri de schi pentru copii. Douăzeci de ani mai târziu, lotul național de schi fond al României era alcătuit exclusiv din sportivi de la Fundata. La muzeul din satul Șirnea este păstrată flacăra de la Jocurile Olimpice din Munchen (1972).

04/05
Zona este recunoscută pentru preparatele tradiționale
Zona este recunoscută pentru preparatele tradiționale, îndeosebi pentru producția de brânzeturi (caș, brânză în coajă de brad, sortimente cu diverse ierburi și condimente), a balmoșului și modului de pregătire a pastramei.

05/05
Noaptea Sânzienelor
În Noaptea Sânzienelor sunt culese flori de pe dealurile din sat pentru a fi păstrate mai apoi tot anul, localnicii fiind încredințați că în această noapte florile prind puteri magice.
Nedeia Munților se sărbătorește în septembrie și se zice că era ziua în care ciobanilor li se permitea să coboare de pe munte printre săteni. Evenimentul, atestat din 1373, atrage anual mii de turiști.



