Beliș

Un sat de munte aflat pe malul lacului Beliș-Fântânele, o poartă către Parcul Natural Apuseni, un trecut plin de zbucium.

Sate componente: Bălcești, Beliș, Dealu Botii, Giurcuța de Sus, Poiana Horea și Smida

01/03

Pădurile de brad

Dincolo de pădurile de brad, spre luciul apei unde doar ochiul rapid și pasul semeț pot prinde undele lostrițelor, umblă vorba că se plimbă nestingherite fantomele vechiului sat. În anii ploioși, când cerul pare că se pogoară și spală istoriile și suferința plânsă pe aceste văi, apa lacului măsoară aproape 100 de metri adâncime. Dar în verile secetoase, când suferința se cere în continuare rostită, ruinele de piatră ale bisericii Urmanczy se ridică spre cer. Numită după groful care la finele primului război mondial a ordonat un masacru asupra sătenilor din Beliș, biserica a fost scufundată, împreună cu două sate, în anii ʼ70 pentru a face loc barajului Fântânele. Acum a rămas ea singură să spună povestea trecutului, ultimul strigăt al vechii vetre a satului către un veac nou.

02/03

Satele Belișului au fost întemeiate de păstori la poalele Vlădesei

1000 de metri altitudine. 10 km pătrați de luciu de apă. 96 de metri adâncime în zona barajului. Cu toate astea, în verile secetoase se ivesc ruinele bisericii de piatră. Este singura dovadă a existenței satului Beliș în vechea vatră. 

Satele Belișului au fost întemeiate de păstori la poalele Vlădesei, iar pentru locuitori, tradiția creșterii animalelor și a prelucrării lemnului a rămas vie din moși. Inițial păstorii au ridicat colibe, însă pe măsură ce au rămas în zonă, colibele s-au înmulțit, iar în 1737 localitatea apare deja menționată în documente. 

În ultimii ani, alături de gospodăriile tradiționale, a apărut și o infrastructură de ospitalitate care corespunde nevoilor turiștilor și favorizează evenimentele culturale și sportive găzduite de comuna Beliș.

03/03

Iubitorii de natură și aventură

Iubitorii de natură și aventură caută pădurile dese ale Belișului, iar traseele marcate leagă comuna de munții din împrejurimi. 

Pornind dinspre Beliș se poate face accesul în Platoul Padiș, iar rezervația naturală botanică Molhașul Mare de la Izbuc, o mlaștină cu ochiuri de apă, se află pe raza Belișului.

Parcul Natural Apuseni este considerat una dintre cele mai frumoase zone turistice din România, fiind un areal studiat încă din secolele trecute. Cele mai vechi trasee turistice de pe raza actualului Parc Natural Apuseni datează din 1900. 

Scroll to Top