Vad
Ctitorie a lui Ștefan cel Mare, localitatea Vad este locul unde albinele au luat locul monahilor.
Sate componente: Bogata de Jos, Bogata de Sus, Calna, Cetan, Curtuiușu Dejului, Vad (reședința) și Valea Groșilor.
01/05
Înaintea albinelor, pe aceste locuri au roit monahi
Înaintea albinelor, pe aceste locuri au roit monahi, albinele fiind cele mai spirituale dintre vietăți, iar hărnicia lor fiind adesea pomenită ca valoare morală pe care puțini oameni o dobândesc. În acest loc retras, de luncă, într-un sat tipic pentru Dealurile Clujului, viețuiește cel mai mare număr de familii de albine din tot întinsul județului. Am putea zice despre locuitorii meleagurilor acestora că văd lumea în nuanțe de galben sau în arome florale. Alb – gălbui, galben – auriu, galben – verzui, roșiatic, maroniu sau negru sunt nuanțele ce corespund mirosurilor de salcâm, rapiță, trifoi, brad sau a florilor neștiute pe care aceste ființe mici le vizitează în cei 800 de kilometri pe care îi parcurg în scurta lor existență, și care ne lasă darul ostenelii lor…
02/05
Vad este ocomună cu o puternică istorie monahală
Vad este ocomună cu o puternică istorie monahală, fiind una dintre primele episcopii transilvănene, subordonată Mitropoliei Moldovei.
Potrivit unor surse istorice, satul Vad apare prima dată în documente drept posesie a familiei nobiliare Banffy, iar, ulterior spre final de secol XV, acesta îi este dăruit lui Ştefan cel Mare, împreună cu Cetatea Ciceiului.
Domnitorul ctitorește aici, pe locul unei sihăstrii, o biserică ortodoxă de piatră. În arhitectura clădirii sunt ușor de recunoscut influențele arhitecturii moldovenești. Totuși, altarul bisericii este în stil gotic, specific artei transilvănene.
Ca și în alte localități, piatra folosită în construcția bisericii a fost recuperată din castrul roman de la Cășeiu, pe zidurile bisericii se pot identifica unele inscripții și reliefuri romane.
03/05
Amplasarea comunei Vad
Geografic, este o comună așezată de-a lungul a două lunci, a Someșului și a Bogății, un afluent local. Someșul Mic și cel Mare se întâlnesc în dreptul localității Dej și formează un curs de apă mai bogat atât în volum cât și în pește. Amplasarea comunei Vad chiar pe malul râului o face un loc bun de popas atât pentru pescari cât și pentru călători.
04/05
Vad este cunoscut în zonă pentru meșteșugul albinăritulu
Sat tipic pentru Dealurile Clujului, Vad este cunoscut în zonă pentru meșteșugul albinăritului, îndeletnicire documentată din 1949.
Oamenii din Vad găzduiesc cel mai mare număr de familii de albine din județul Cluj. Pe lângă miere, o parte dintre localnici produc diverse sortimente de brânzeturi proaspete din lapte de oaie și de bivoliță.
05/05
S-au pus în scenă obiceiuri precum carul cu zestrea miresei, jocul steagului
Recent, a existat dorința de a readuce în memoria colectivă tradiții uitate sau puțin cunoscute între tinerii din localitate. Un exemplu este nunta tradițională. S-au pus în scenă obiceiuri precum carul cu zestrea miresei, jocul steagului, primitul miresei de către soacra mare, dar și obiceiul găinii