Vernisaj Remarcabil #4: Orsolya Gál în comuna Moldovenești

În zilele toride ale lunii august, când soarele răsare deasupra dealurilor împădurite și câmpurile își încep dansul în culori de aur și smarald, comuna Moldovenești (județul Cluj) a devenit scena rezidenței artistei Orsolya Gál. În timp ce oamenii gospodari adunau roadele muncii lor cu mândrie și bucurie, o altă recoltă, una de natură creativă, începea să prindă contur.

Ne-am adunat cu mic, cu mare la Muzeul Satului, locul în care tradiția și istoria comunei sunt scoase în lumină, pentru vernisajul care anunța sfârșitul rezidenței. Dar nu oricum. Comunitatea din Moldovenești este renumită pentru hărnicie și seriozitate, iar asta s-a văzut și pe masa pe care au amenajat-o în curtea Muzeului cu cele mai gustoase bunătăți din comună: legume și fructe culese din grădinile locale, zacuscă și slănină făcute de mâinile sătenilor, și chiar și vin produs din strugurii vițelor de vie ale gospodarilor.

Grădina și roadele ei au fost subiectul principal al lucrării artistice a Orsolyei, care, timp de o lună, a urmărit 7 grădini de zarzavaturi cu flori din Moldovenești. „În căutarea grădinii secrete” spune povestea celor 7 grădini printr-o lucrare video care pune în mișcare plante din grădină filmate printr-un filtru de hârtie cu coloană sonoră compusă din sunete înregistrate în sat, fotografii și planuri arhitecturale realizate inclusiv cu semințe din recolta din august. 

Prin accentuarea importanței aducerii hranei la masă și prin cunoștințele adânci pe care sătenii le au despre plante și mediul natural înconjurător, lucrarea video capturează privirea publicului și îi invită să refacă conexiunea emoțională cu natura din jurul nostru. Plantele în mișcare surprinse în cadrele video nu sunt doar subiecte statice, ci devin protagoniști, îndemnându-ne să regăsim empatia și să ne construim o relație diferită, bazată pe respect și conștientizare. Semințele prezentate în planul grădinii, oferite de cei ce au contribuit la realizarea lucrării, reamintesc publicului de ideea profundă a ofrandei și a grijii față de natură. Aceste imagini subliniază importanța hranei ca simbol al sacrificiului și ne îndeamnă să conștientizăm legătura strânsă dintre noi și resursele naturale care ne hrănesc. Ele sunt mărturii vii ale resurselor inestimabile pe care le avem în mediul rural și ne îndeamnă să le prețuim și să le protejăm pentru generațiile viitoare.

 

 

Lucrarea în strânsă legătură cu obiceiurile tradiționale prin importanța procurării hranei și cu cunoștințele sătenilor despre plante și mediu natural și este expusă în Muzeul Satului. Spațiul expozițional este amenajat într-o casă tradițională, clădirea fiind una dintre cele mai vechi din sat, fiind construită în anul 1823, potrivit inscripției aflate la intrarea în pivniță. Printr-un mediu artistic, Orsolya vorbește despre felul oamenilor din Moldovenești de a fi, deoarece mai mult decât o muncă propriu-zisă, cultivarea grădinilor este un fel de a exista și o valoare pentru comunitatea de aici. „Le-am explicat când am intrat în casa oamenilor ce vreau să fac, unii au zis să știu că asta (n.n. cultivatul grădinilor) se termină, că ei sunt ultimii.”, povestește artista. 

Ea mai spune și că „Am ascultat, între timp, emisiuni despre agricultura din vest: tendințe și voci care spun că așa nu se mai poate. Cred că arta, oricât de izolată pare să fie, e un mijloc de a vorbi despre ceva foarte important: faptul că la noi există un mod de viață care acolo a dispărut și acum se încearcă reintroducerea lui în viețile oamenilor.”

Grădinăritul, în toată diversitatea sa, reprezintă și un veritabil patrimoniu cultural al umanității. De-a lungul istoriei, grădinile au fost locuri de învățare, de recreere și de contemplare, reflectând viziunile și valorile unei comunități, fiind transmis din generație în generație. Prin intermediul grădinăritului, se transmite și se păstrează o bogată moștenire culturală, care include tehnici tradiționale de cultivare, plante native și exotice, și nu în ultimul rând, estetica și simbolurile asociate diferitelor tipuri de grădini. Astfel, grădinăritul nu este doar o activitate practică, ci și un element fundamental al identității culturale a unei comunități. 


Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Acesta a avut loc în luna august 2023 în șase comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și s-a concentrat pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top