Vernisaj Remarcabil #5: Irina Botea Bucan și Jon Dean în comuna Fundata

În inima Munților Carpați, într-o comunitate în care timpul pare că trece în tihnă, s-a întâmplat o rezidență artistică… remarcabilă. Vernisajul rezidenței din comuna Fundata, județul Brașov, găzduit de căminul cultural al satului, a fost momentul în care cei doi artiști, Irina Botea Bucan și Jon Dean, au prezentat lucrarea artistică pe care au creat-o luându-și inspirația din întâlnirile cu localnicii.

„Glastra”, un termen care înglobează aroma autentică a tradiției și poveștilor transmise din generație în generație, este o călătorie în profunzimea identității locale, o incursiune în viața și tradițiile comunității, o oglindă a poveștilor și a experiențelor adunate de-a lungul vremii.

În timpul rezidenței lor, Irina și Jon s-au concentrat pe viața femeilor din Fundata și pe rolul esențial pe care acestea îl joacă în menținerea echilibrului și tradițiilor. Căminul cultural al comunei a devenit scena principală a explorării lor artistice. Aici, prin intermediul întâlnirilor cu femeile din comună, au reușit să descopere și să redescopere sensuri ascunse ale comunității.

Un element central al lucrării lor a fost „rochia mamaiei Verginia”. Modelul cusut pe această rochie, care poartă și titlul lucrării finale, a devenit punctul de plecare pentru explorările lor artistice. În lucrarea finală, acest model a fost reinterpretat și reprezentat în diverse forme, ca o oglindă a identității și a tradițiilor locale.

Dar „Glastra” nu este doar o lucrare artistică în sensul clasic al termenului. Este o experiență colectivă, o poveste spusă de întreaga comunitate. Prin intermediul filmului și a broderiei colective, artiștii au reușit să transpună în imagini și sunete atmosfera și viața din Fundata. Fiecare cusătură, fiecare imagine a fost rezultatul unei colaborări între locuitorii comunei și artiști, între tradiție și inovație.

Rezidența artistică din Fundata a fost o oportunitate de conectare și de împărtășire a experiențelor, o punte între trecut și prezent. Irina Botea Bucan și Jon Dean au reușit să ofere comunității o nouă perspectivă asupra propriei identități și să evidențieze frumusețea și bogăția culturală a acestei zone din România.

„Glastra” rămâne astfel nu doar o lucrare artistică, ci o amintire vie a unei experiențe de neuitat și a unei colaborări între artiști și comunitate. „Unul din motivele pentru care am vrut să fiu parte la proiect este faptul că fac o lucrare de doctorat pe tema căminelor culturale și modul în care se raportează indivizii din comunitate la ele. Broderiile sunt o altă temă principală și cum femeile s-au simțit sau se simt când brodează. Momentul când o femeie brodează este momentul în care e doar ea cu ea și are timp pentru ea. Fiecare femeie cu care am vorbit descrie această bucurie și pace când brodează.”, descrie artista Irina Botea Bucan.

Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Acesta a avut loc în luna august 2023 în șase comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și s-a concentrat pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top