Bonțida

O comună la marginea Câmpiei Transilvaniei, cândva reședința familiei Bánffy.

Sate componente: Bonțida, Coasta, Răscruci și Tăușeni.

01/06

Arome coborâte din povești

Dincolo de zidurile castelului, departe de luminile electrice ale festivalului, mâini neștiute plămădesc, frământă și întind bucurie aromată peste care aruncă un praf de zahăr colorat – turtă dulce. Arome coborâte din povești – nucșoară, scorțișoară, ghimbir, frământate fără grabă, fără oboseală, întinse și tăiate. Cu spatele arcuit, mâinile acelea aspre de la făină, apasă peste forme. Din ele se ițesc, timide, căsuțe, brăduți de tot felul, forme stranii sau familiare. Bine rumenite în cuptoare, se pregătesc de găteală: zahăr colorat cernut alene, mărgele dulci, glazură. Bucurie în dimineți de iarnă, bucurie în zile de târg, artizanat.

02/06

Ținutul Fluturelui Albastru

Bonțida este o comună aflată în microregiunea Ținutul Fluturelui Albastru, un teritoriu de la marginea Câmpiei Transilvaniei în care trăiesc toate cele patru specii de fluturi Maculinea. Acest fluture nu trebuie confundat cu fluturele albastru comun, întâlnit adesea în jurul ochiurilor de apă, ci este un fluture cu un ciclu de viață special care are nevoie de condiții speciale pentru a trăi. tocmai de aceea el este protejat, iar localnicii care aleg să amâne cosirea și să-i protejeze habitatul sunt răsplătiți.

03/06

Electric Castle & TIFF

Localitate devenită celebră o dată cu festivalele Electric Castle & TIFF, Bonțida a fost reședința familiei Bánffy care a intrat în posesia domeniului de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. 

Ansamblul a fost construit treptat începând din secolul al XVI-lea. Aspectul final datează din secolul XIX și include elemente din stilurile renascentist, baroc, rococo, clasicist și neogotic.

Ultimul locuitor a fost contele Miklós Bánffy, intelectual avangardist, politician, scriitor, grafician și director de operă. Este cel care a negociat predarea Clujului fără luptă, de către trupele germane și maghiare, salvând viețile orășenilor și patrimoniul urbei. A părăsit însă castelul din Bonțida în octombrie 1944, fugind de trupele germane care au jefuit și ars clădirea. Fundația Transylvania Trust a început restaurarea castelului în 1999.

04/06

Castelul Bánffy de la Răscruci

În vecinătatea castelului se află Castelul Bánffy de la Răscruci, aflat în prezent în curs de restaurare. Cândva cele două proprietăți comunicau printr-o grădină după modă franceză.

Printre elementele salvate ale clădirii care a funcționat în perioada comunistă ca școală, ceea ce a dus la păstrarea ei, sunt sculpturile din lemn și tavanul casetat – făcute de ultimul proprietar, baronul artist Ádám Bánffy – și soba de teracotă verde.

05/06

Kallós Zoltán a înființat în comună un muzeu cu o colecție de peste 10.000 de obiecte

Născut la Răscruci, etnograful Kallós Zoltán a înființat în comună un muzeu cu o colecție de peste 10.000 de obiecte etnografice reprezentative pentru Transilvania.

Sute de persoane participă an de an, în curtea fundației, la tabăra internațională de dansuri populare, un  eveniment organizat anual începând cu 1992 cu scopul de a susține păstrarea moștenirii culturale maghiare locale.

06/06

„De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu”

Artiștii Alexandru și Liviu Chira au realizat în 1995 ansamblul monumental  „De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu” pe o colină din localitatea Tăușeni. O compoziție de 14 elemente, vizibilă de la o distanță de kilometri  tâlcuită drept o metaforă a comunicării elementelor terestre cu cele cerești.

Scroll to Top