Narative naturale

Rezidențe artistice în comunități rurale

Artistele selectate în program sunt:

*Vanessa Singenzia *Irina Motroc *Meri Stroe *Lovadi Kinga *Andreea Săsăran 

Apelul de rezidențe România Remarcabilă se adresează tuturor artistelor. Participarea în concurs se poate face în nume individual sau ca grup artistic. 
Cele cinci rezidențe se concentrează pe păstrarea și revitalizarea moștenirii culturale prin integrarea spațiilor naturale, prin conectarea la povești locale, tradiții, obiceiuri existente sau în pericol de a fi uitate și care merită să fie date mai departe generațiilor viitoare. Fie că vorbim despre elemente de patrimoniu imaterial senzorial (peisaje sonore naturale sau sunete realizate de om), simbolistica plantelor din flora locală și sezonieră, cum ar fi reprezentări fitomorfe pe obiecte casnice, fie că ne uităm la plante din perspectiva întrebuințărilor spirituale: ceaiuri, leacuri, decocturi, ne dorim să le dăm o nouă forță prin poveștile spuse de cele cinci artiste.
Rezidențele vor include întâlniri și sesiuni de lucru incluzive și senzoriale cu comunitatea. Printre mediile artistice care credem că s-ar potrivi patrimoniului și comunităților ce-l conțin, includem textile, new media & instalații, foto-video & sunet, sculptură (lemn), ceramică. Ne dorim ca fiecare artistă să poată lăsa o lucrare în comunitatea gazdă. Tema acestor rezidențe artistice este Narative naturale, prin intermediul căreia propunem integrarea patrimoniului natural în narațiunile rurale din cinci comune din rețeaua noastră:

Află mai multe despre patriomoniul natural specific comunelor

Cu o tradiție monahală încă din secolul al XIV-lea, într-un peisaj natural colinar și cultural specific maramureșean, Bârsana are astăzi inclusă vechea Mănăstire de lemn de pe Jbâr (secolul al XVIII-lea) pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar pe cea nouă în sufletul oricărui vizitator, situându-se ca reper în spiritualitatea maramureșeană. Ca în întreg Maramureșul, civilizația lemnului definește spațiul locuit, prin prezența celebrelor porți cu motive specifice (spirala și arborele vieții, rozeta solară, peștele, dinții de lup, furca cu trei brațe, cocoșul), însemne ale statutului social, ancorate în vechi credințe legate de armonia casei și protecția împotriva răului. Oieritul a dat numele comunei, care se trage de la ciobanii locali, numiți bârsani, crescători de oi cu blana lungă.

Tradiția milenară a băișagului (a mineritului), a fost cea care a reușit să țină închegată această comunitate. Bucium este locul unde oficial minele s-au închis în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar locuitorii sunt conectați încă și visează la aurul pe care strămoșii l-au scos din adâncurile munților și la cel care este și astăzi sub vatra lor. Comuna Bucium stă la umbra celor două detunate, stânci vulcanice cu aspect neobișnuit. Detunata Goala, stânci ascuțite de andezit și bazalt, cu aspect de coaste, reprezintă una dintre cele mai importante atracții ale județului Alba. O altă atracție locală este Poiana cu Narcise de la Negrileasa. Floarea este ocrotită prin lege și este răspândită pe o suprafață de 45 de hectare. Denumirea științifică a florii este narcissus stellaris, dar localinicii o numesc rușculiță sau lușcă. Potrivit legendei, narcisele de pe pajiștile de aici au fost sădite de o pasăre măiastră, în semn de mulțumire unor ciobani.

Situate în culoarul Branului, cu specificul risipit al satelor de mare altitudine (peste 1000 m, adevărate recorduri de înălțime pentru așezările din țara noastră), așezate în cetatea naturală a Munților Bucegi – Piatra Craiului – Leaota, satele Fundata, Fundățica și Șirnea oferă un peisaj spectaculos, nefiind în mod întâmplător între cele mai vizitate locuri din România. Zona este recunoscută pentru preparatele tradiționale, îndeosebi pentru producția de brânzeturi (caș, brânză în coajă de brad, sortimente cu diverse ierburi și condimente), a balmoșului și modului de pregătire a pastramei. Nu este de mirare că în  zonă Măsurișul Oilor este o tradiție respectată cu sfințenie. În Noaptea Sânzienelor sunt culese flori de pe dealurile din sat pentru a fi păstrate mai apoi tot anul, localnicii fiind încredințați că în această noapte florile prind puteri magice. Recent, se remarcă orientări în direcția sustenabilității, ecologiei și responsabilității, susținute de către asociații și investitori locali.

Oamenii locului au trăit, ca și în alte sate ale zonei, legați de glie și de animale. Creșterea animalelor a fost întotdeauna o ocupație de bază, permițând locuitorilor să aibă o oarecare autonomie, muncită din greu. Datorită culturilor locale, negoțul cu pânzeturi de in și cânepă, mai ales în vremea de după Primul Război Mondial, completa veniturile din gospodărie. Pajiștile naturale ale locului constituie unele din cele mai vulnerabile ecosisteme la nivel european, tendința oamenilor fiind să le acopere cu pășuni, cu câmpuri arate, cu sate și orașe. Aici, în apropierea satului Mănăstireni, putem întâlni unele din cele mai bogate și diverse pajiști din întreaga lume, cu aproximativ 400 de specii de plante diferite și o multitudine de insecte.

Situat la poalele Munților Trascăului, la intrarea pe Valea Arieșului, Moldoveneștiul și satele aparținătoare sunt cunoscute pentru specificul agricol datorită solului foarte roditor. Oamenii din Moldovenești sunt renumiți ca buni gospodari și legumicultori, pământul din regiune fiind unul propice pentru agricultură, fiind foarte aproape de malurile râului Arieș. Există o carieră de piatră în Podeni, iar pietra de acolo a fost folosită la construcția caselor din Podeni, Pietroasa, la construcția grajdurilor și gardurilor din localitățile comunei. Piatra din cariera veche a fost folosită în jurul anilor 1930-1960 ca pietre funerare existente actual în toate cimitirele comunei. Piatra de Podeni a fost utilizată la construcția Parlamentului Maghiar din Budapesta, la construcția Casei Scânteii și a Casei Poporului din București.

Informații tehnice

Cine poate aplica

Artiste care:

  • au o curiozitate antropologică spre a înțelege comunități și modul în care au evoluat;
  • văd mai departe de valoarea istorică a patrimoniului;
  • să aibă practici de lucru eco-aware prin folosirea de materiale locale și integrarea spațiilor naturale;
  • pot lucra alături de/în jurul oamenilor din comunele gazdă;
  • să aibă o practică artistică de mai puțin de 10 ani pe care să o poată justifica printr-un portofoliu de lucrări și expoziții.

Informații utile

  • Rezidența este una de tipul „self managed” (artista primește suma brută și o folosește după cum consideră).
  • Artistele aflate în programul de rezidență se pot caza pe perioada rezidențelor în comunele în care acestea se derulează. În cazul în care nu doresc să se cazeze aici, au obligația de a face cel puțin 6 vizite de lucru în comunitatea locală: documentare/pregătire, implementare, prezentare. 
  • Fiecare artista va participa la întâlniri online cu echipa proiectului pentru o introducere în moduri de interpretare a patrimoniului și organizarea logistică a rezidenței.
  • Fiecare artistă va participa la întâlniri de conectare cu membrii comunității pentru a prezenta propriile practici artistice și întâlniri de lucru în comun (sub formă de ateliere de cercetare sau creație participativă).
  • Fiecare artistă va realiza o lucrare artistică care să rămână în comunitate și care să poată fi inclusă în expoziția de final a rezidențelor.
  • Fiecare artistă va documenta procesul de lucru printr-un jurnal audio-video, foto sau scris al rezidenței care să poată fi accesibil echipei de proiect, iar fragmente din acesta făcute publice.
  • Fiecare artistă va participa la un eveniment de final al rezidenței în comunitate alături de săteni în care să se discute procesul creativ și felurile în care poate fi valorificat în comunitate.
  • Fiecare artistă va întocmi un raport final de activitate în care va detalia procesul de documentare, creație și producție a lucrării artistice.

Buget

Onorariul acordat pentru un proiect de rezidență este de 15.000 de lei brut, sumă gândită să acopere onorariul artistelor, precum și costurile prevăzute de către acestea pentru desfășurarea rezidenței. 

Regulament

Regulamentul poate fi consultat aici.

Contact

Întrebările referitoare la procesul de aplicare sau desfășurarea rezidențelor se trimit pe adresa de e-mail: irina@cccluj.ro

Calendar

15 mai - 9 iunie 2024

Înscrierea în cadrul Apelului de Rezidențe

15 mai - 9 iunie 2024

20 iunie 2024

Anunțarea artistelor selectate

20 iunie 2024

20-30 iunie 2024

Contractarea artistelor selectate

20-30 iunie 2024

iulie - septembrie 2024

Implementarea proiectelor

iulie - septembrie 2024

până în 15 septembrie 2024

Raportare

până în 15 septembrie 2024
Scroll to Top