Ziua porților deschise în comunitate – Bonțida și satele alăturate

Duminică, 20 septembrie, cu ocazia Zilelor Porților Deschise la castelul Bánffy din Bonțida, România Remarcabilă te invită să cunoști comunitatea și poveștile din jurul Bonțidei. Pentru o zi ai oportunitatea de a intra în gospodăriile unor localnici sau artizani ai locului și să descoperi locații mai puțin cunoscute din zonă.
Inițiativa noastră deschide, în paralel, 6 alte locații, oferind ateliere, degustări gastronomice sau expoziții.
Bonțida face parte din rețeaua de comune România Remarcabilă, program al Centrului Cultural Clujean, care are ca obiectiv acordarea unui rol important culturii și patrimoniului în vederea dezvoltării locale și regionale.

1. Casa cu turtă dulce – gospodăria familiei Rigo

Cu o istorie de 3 generații, familia Rigo din Bonțida păstrează meșteșugul producerii de turtă dulce în mod manual. Privit la fel de mult ca o tradiție, cât și ca o afacere de familie, procesul tradițional artizanal e dus mai departe. Pe soții familiei Rigo îi poți întâlni mereu la marile evenimente și târguri din Cluj și regiune, dar acum, pentru prima oară, atelierul și curtea lor se deschid publicului.

Atelier de ornat turtă dulce (recomandat familiilor cu copii, dar nu numai)

Vei avea ocazia să te întorci pentru o scurtă perioadă în universul copilăriei și să simți mirosul dulce de scorțișoară și aluat proaspăt scos din cuptor. Vei putea participa la meșteșugul ornatului și îți vei putea murdări degetele de zahărul colorat care dă viață fiecărei turte.
În ziua evenimentului se poate achiziționa turtă dulce cu forme și aspect diferit direct de la locația familiei Rigo.

Detalii atelier

Adresă exactă locație

Strada Liviu Rebreanu, nr 202

Număr participanți

16 persoane (inclusiv părinții și copiii)

Ore începere

11:00, 12:30

Durată

30/45 minute

Cu acces la toaletă
Parcare la drum

2. Terasa de Stat – vernisaje gastronomice ale familiei Pop

Terasa de stat e proiectul familiei Pop. Aici doi tineri, soț și soție, îmbină gastronomia și arta într-o curte mică din Bonțida, realizând o atmosferă atât de șic încât ai putea spune că te-ai întors în vremurile cu iz nobil din trecutul zonei. În acest loc, ei gătesc pentru cei ce le trec pragul, în cadrul unor evenimente mici, dar bogate în arome.

Vernisaj Gastronomic – o degustare de rețete vechi puse în context contemporan

„Terasa de Stat nu este un restaurant, e un concept nou prin care căutăm să aducem în mediul rural, periferic orașului, mai exact, în curtea noastră, oameni citadini, curioși, cu interese comune, pentru a petrece timp de calitate împreună, în jurul unei mese. Scopul este descoperirea unor trasee culinare identitare și contribuirea la construirea specificului gastronomic local. Sună pompos și abstract, dar considerăm că trăim un moment istoric în care gastronomia românească se profesionalizează, își caută specificitatea și identitatea. Fiind o societate rurală la bază, rețetele românești sunt și ele de origine rurală, peste care s-au adăugat influențe străine pe de o parte, și influențe urbane (din gastronomia profesionalizată). Ceea ce se întâmplă acum este reluarea vechilor rețete țărănești, specific românești, și punerea lor în context urban contemporan și profesionist. Aici și acum ne situăm și noi.”
În 20 septembrie, timp de o oră, te poți desfăta cu rețete și artă lângă un pahar de vorbe bune.

Detalii atelier

Adresă exactă locație

Strada Mihai Eminescu, nr 127, Sat Bonțida

Număr participanți

12 persoane

Ore începere

13:00, 14:30, 16:00, 17:30

Durată

1h

Cu acces la toaletă
Parcare la drum

3. Atelierul familiei Nádudvary (artizanat/meșteșug)

În satul Răscruci (Bonțida), pe drumul care o ia spre comunele Borșa și Vultureni, s-au stabilit acum ceva ani doi artiști meșteșugari artizani care realizează în micul lor atelier de aici piese unicat. Soții Nádudvary împart același atelier dar crează piese folosind materiale cu totul diferite. În 20 septembrie ai ocazia atât să îi cunoști pe ei și poveștile lor, cât și să furi un pic de meserie.
Despre Maria. A terminat Facultatea de Arte Plastice în Timișoara, secția Design Vestimentar, iar de 15 ani lucrează în domeniu, în general realizând genți și eșarfe unicat.
Despre László. Visul lui este să devină bijutier. Fiind autodidact, meșteșugar, acesta e și un mod de viață, un drum plin de încercări și nereușite care duc la o înțelegere mai profundă a metalului și a prelucrării lui. Meșteșugul acesta îi transformă deja viața, pas cu pas, în reușite.
La locația evenimentului doritorii vor putea achiziționa produse unicat realizate de familia Nádudvary. Plata se poate face cash sau cu cardul.

Atelierul Mariei – Demonstrație meșteșug – tehnica baticului

Timp de 30/45 de minute, atelierul va consta într-o demonstrație tradițională a tehnicii baticului – plecându-se de la desenarea și vopsirea cu ceară a materialul, care la final va lua viața și forma unei genți.
Tehnica si arta baticului sunt originare din nordul Indiei, Malaysia și Indonezia. Au fost introduse în Europa de olandezi (sec. XVI). Baticul a devenit mai apoi o tehnică de exprimare curentă în artele decorative (inclusiv în design-ul vestimentar) dar și în arta populară, fiind astăzi, în variantele ei simplificate, chiar și un procedeu casnic.
Materialul folosit poate fi bumbac sau mătase fină de culoare albă, finisată și pregătită pentru a fi pictată. Ceara fierbinte (un amestec de parafină, rășină și grăsimi în proporții variabile) este aplicată manual cu ajutorului unui instrument numit canting (pronunțat /’ʧan.tiŋ/), prevăzut cu un rezervor mic pentru ceara lichidă. Prima vopsea este deschisă la culoare urmând apoi colorarea materialului cu nuanțe din ce în ce mai închise. Ceara este aplicată din nou până se obține desenul dorit. La final ceara este îndepărtată manual și apoi materialul este opărit pentru a îndepărta resturile rămase.

Detalii atelier

Adresă exactă locație

Strada principală nr 129, drumul spre Borșa, Sat Răscruci

Număr participanți

maxim 12 persoane (în maxim 4 grupuri / familii)

Ore începere

12:30

Durată

30/45 minute

Fără acces la toaletă
Acces la apă de spălat cișmea
Parcare: În interiorul locației + la drumul județean

Atelierul lui László – meșteșugul bijuteriilor de sârmă – (atelier practic / hands on)

Timp de 45 de minute participanții vor avea ocazia de a realiza cu mâinile și dibăcia lor bijuterii din cupru, plecând de la materia brută până la produsul finit.

Detalii atelier

Adresă exactă locație

Strada principală nr 129, drumul spre Borșa, Sat Răscruci

Număr participanți

maxim 12 persoane (în maxim 4 grupuri / familii)

Ore începere

16:00

Durată

30/45 minute

Fără acces la toaletă
Acces la apă de spălat cișmea
Parcare: În interiorul locației + la drumul județean

4. Colecția de artă Populară „Kallós Zoltán” din Răscruci – (Complexul fundației „Kallós Zoltán”)

Puțini oameni au trecut pragul colecției de artă populară a fundației Kallós, una dintre cele mai impresionante din județ. Ea a fost înființată în 1992, la inițiativa lui Kallós Zoltán, cercetător etnograf distins cu premiul Kossuth.
Bazele colecției de obiecte, constând din aproximativ 6.000 de elemente, cuprind întreaga maghiarime din România, inclusiv Câmpia Transilvaniei (Mezőség), Țara Călatei (Kalotaszeg), zona Ghimeșului (Gyimes) și Moldova. Pe lângă aceste patru regiuni, și cultura materială a populației românești și săsești din Transilvania este reprezentată foarte bine la nivelul colecției.
Vizitatorii pot cunoaște comorile etnografice ale colecției prin tururi ghidate. La cererea publicului, se oferă și ateliere de pedagogie muzeală pentru grupuri de copii.

Detalii vizitare

Vizitarea colecției are loc sub formă de tur ghidat, a cărui contravaloare este inclusă în prețul biletului.

Programul de vizitare a colecţiei

3 intrări de aproximativ 10 persoane
09:00, 10:00, 11:00

Taxe pentru vizitare

Adulți: 9 RON/bilet
Copii/elevi/pensionari: 5 RON/bilet

5. Ansamblul Artistic de la Tăușeni „De-semne spre cer pentru ploaie şi curcubeu”- Artist Alexandru Chira

La numai 15 km de Bonțida și 40 de km de Cluj-Napoca, în micuțul sat Tăușeni (aflat pe drumul ce duce spre Sic) se află o lucrare „land-art“ pe cât de necunoscută pe atât de spectaculoasă și mistică. Artistul Alexandru Chira, născut în acest loc, a lăsat în urmă o lucrare de dimensiuni impresionante, o metaforă a conexiunii și comunicării elementelor spațiale, o lucrare strâns legată de pasiunile sale pentru spațiu și zbor, pe care le avea încă de copil.
„De-semne” e un joc de cuvinte care combină a desena si a desemna, a numi, dar și alte subînțelesuri. Lucrarea include 16 subansambluri cu valoare magico-poetică: Casa Pastorului, Oglinda pentru Semănător, De-semn de punte, Casa Păsării de Foc, Model pentru Curcubee, Fântana Oglinzii cu Memorie, Oglinda cu Memorie, Oglinda pentru reflectare, Două Proiecte de Drum, Clopotele Tăcerii, Icoana pentru Ploaie și Curcubeu, Icoana Rotativă pentru Mesaje, 12 Icoane Senzoriale, Treptele Semănătorului, Drum Ritualic și Poteci de Inițiere.

Posibilitate de vizitare

Intrare liberă pe tot parcursul zilei.
Se intră în curtea ansamblului pe portița de jos marcată cu „propietate privată“.
Vizitarea locației în cadrul evenimentului Zilele Porților Deschise se realizează în Intervalul 11:00 – 18:00.
Curtea ansamblului este deschisă și în afara acestui interval, dar organizatorii nu își asumă nicio responsabilitate în afara acestor ore.

6. Ținutul Fluturelui Albastru

Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune a județului Cluj care înglobează zona ce înconjoară comuna Bonțida. E o regiune veche cu o istorie bogată, dar de curând are o denumire nouă sub care se dorește creșterea coeziunii comunității și a inițiativelor din zonă. Teritoriul ținutului este întins de-a lungul șoselei Cluj-Napoca – Dej și al Someșului Mic și e format din comunele: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni.
Fluturele albastru este însuși simbolul particularităților zonei. Pe lângă moștenirea naturală și de patrimoniu construit, valoarea arealului e dată și de oamenii locului. Microregiunea e tot mai vie de la an la an prin implicarea localnicilor, a tinerilor mutați nou în zonă sau a ONG-urilor cu activitate în păstrarea identității și a culturii locului.

Standul microregiunii Ținutul Fluturelui Albastru

În 20 septembrie, la castelul Bánffy, vei avea posibilitatea de a cunoaște mai bine povestea fluturilor și a proiectului la standul dedicat ținutului.

7. Alte locuri de vizitat în jurul Bonțidei

Satul Sic. Renumit pentru incredibilul spirit de păstrare a tradițiilor populare maghiare locale

Stufărișurile de la Sic. Numită și „Delta Transilvaniei“ rezervația e cea mai mare întindere de stuf din România după Delta Dunării.

Cetatea Dăbâca. Vechea cetate a comitatului de la Dăbâca. (la ieșirea din satul cu același nume)

Ferma cu zmeuriș de la Borșa. (www.delicium.eu/evenimente/)

Comuna Vultureni și satul Chidea. Vultureniul, tot mai cunoscut datorită Festivalului Silvoiței de aici, adună o comunitate de producători locali și de artiști tot mai strânsă. În comună merită vizitate cel puțin 2 locații: dealul Piatra Șoimeniului și satul Chidea (un sat mic și pitoresc integral cu case de piatră locală)

Scroll to Top