Calendar de activități

Ianuarie-martie 2019: Apel anual pentru extinderea rețelei și selecția noilor membri
Consiliul Consultativ este responsabil pentru acestă activitate, dezvoltă criteriile de selecție, lansează apelul și invitația de participare către noi localități și face selecția membrilor.

Mai 2019: Activități de documentare în localitățile membre
O echipă de documentare din partea Centrului Cultural Clujean, formată din artiști, cercetători, experți în patrimoniu etc. vizitează localitățile membre și colectează material documentar pe baza unei metodologii comune, stabilite de Consiliul Consultativ. Procesul include și o componentă de facilitare culturală, în cadrul căreia comunitatea locală, împreună cu artiști și mediatori culturali, dezvoltă artefacte sau intervenții artistice care ilustrează aspecte ale patrimoniului local.

13-14 iunie 2019: Conferința și sesiunea de formare anuală a rețelei, la Cluj-Napoca
Evenimentul oferă formare și conectare la oportunități de dezvoltare locală localităților membre, utilizând expertiza Centrului Cultural Clujean și a rețelei Sites et Cités Remarquables. Sunt discutate și planificate evenimentele viitoare ale rețelei. Programul cuprinde o conferință, o sesiune de formare și o serie de vizite în comunitățile membre.

24 iunie: Sărbătoarea Sânzienelor (din 2020)
Timp de zece zile satele rețelei voi găzdui, în preajma sărbătorii de Sânziene, o serie de activități tradiționale și evenimente culturale pentru vizitatori din țară și străinătate. Centrul Cultural Clujean susține localitățile în dezvoltarea programului cultural și orgnanizează o campania de marketing națională.
În cadrul unor ateliere de creație facilitate de artiști, comunitățile sunt invitate să imagineze marionete care să ilustreze eroi, zâne și monștri inspirați din folclorul local, care vor fi prezentate la Cluj-Napoca în cadrul Paradei Monștrilor, un proiect dedicat re-gândirii și actualizării personajelor simbolice din imaginarul colectiv european.

28 septembrie: Parada Monștrilor, Cluj-Napoca
Un eveniment găzduit de Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca, în care sunt îmbinate autenticitatea transilvăneană și etnografia unor lumi imaginate. Evenimentul aduce în fața publicului marionetele create de comunitățile din satele România Remarcabilă și de copii din școlile clujene, parte a proiectului Arta în Joacă, alături de instalații și momente artistice spectaculoase propuse de artiști.

24-27 octombrie: Participare la Târgul Internațional al Patrimoniului, Paris, Franța
Rețeaua România Remarcabilă și localitățile membre vor fi prezentate la Târgul Internațional al Patrimoniului din Paris. Sunt organizate vizite în localități conectate la rețeua Sites et Cités Remarquables și sunt stabilite contacte și schimburi între satele și experții din România, cu cei din Franța. Sunt discutate posibile înfărțiri și proiecte de colaborare între localitățile din cele două țări.

14-17 noiembrie: Participarea la Târgul Național de Turism, București