Moldovenești

(județul Cluj)

Aflat la poalele Munților Trascău, pe cealaltă față a Pietrei Secuiului, Moldoveneștiul a fost denumit în trecut „Satul Cetății”, cu referire la fortificația medievală de aici, una dintre cele mai vechi din Transilvania.

Comuna Moldovenești este amplasată la ieșirea Văii Arieșului din zona de munte către municipiului Turda și în imediata apropiere a satului Rimetea.

Aici, pe Dealul Cetății se găsesc ruinele uneia dintre cele mai vechi fortificații medievale din Transilvania, a cărei perioadă de prosperitate este puternic legată de exploatările de aur și sare din apropiere.

Castelul familiei nobiliare Jósika, aflat în centrul de comună, este un monument istoric construit în stil baroc, dar inaccesibil turiștilor.

Patrimoniul comunei include obiective culturale și turistice importante, situri arheologice preistorice sau romane, necropole medievale, dar și lăcașuri de cult din lemn sau piatră, aparținând mai multor confesiuni.

Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (56%) unitarieni, religie care își are originile la Cluj.

Moldovenești, satul cetății

Cetatea din Moldovenești este atestată documentar începând cu anul 1075, ceea ce o face una dintre cele mai vechi fortificații medievale din Transilvania. Datorită poziției strategice aceasta a devenit vamă a sării și a contribuit la dezvoltarea așezărilor din jur. Astăzi mai sunt vizibile doar urmele cetății, pentru că piatra din ziduri a fost refolosită de către localnici, secolul al XIX-lea, la construcția clădirilor din sat.

Denumirea inițială a comunei a fost Varfalău, care vine din maghiară („Várfalva” înseamnă „Satul Cetății”). Noul nume (Moldovenești) care i-a fost atribuit în perioada interbelică, face referire la canonicul greco-catolic Ioan Micu Moldovan, membru al Academiei Române, născut din localitate.

Obiective de patrimoniu construit

Printre cele mai frumoase puncte de interes din Moldovenești se numără castelul Jósika, monument istoric construit în stil baroc, care a aparținut baronului Andor Jósika.
Printre clădirile de patrimoniu ale comunei se numără și mai multe biserici. Diversitatea confesională a comunității îi dă acesteia un specific aparte, întrucât aici conviețuiesc unitarieni, ortodocși, greco-catolici și reformat-calvini. Dintre lăcașurile de cult se remarcă biserica unitariană din Plăiești (sec. XIII), care are tavanul ornat cu 166 de casete cu motive florale.

Evenimente de tradiție

Tinerii din Moldovenești au ocazia să deprindă dansurile tradiționale într-un ansamblu local. Anual, în vacanța de vară, se organizează pentru ei o tabără de dansuri populare, sau una de teatru. La începutul toamnei în Moldovenești se desfășoară Zilele Comunei și Festivalul Cepei, localitatea fiind renumită pentru ceapa cultivată aici. Anual, în luna octombrie are loc Balul Strugurilor, iar în luna februarie Balul Fărșangului.

Satele componente: Bădeni, Moldovenești (reședința), Pietroasa, Plăiești, Podeni și Stejeriș.

inapoi la localități