Fundata

(județul Brașov)

Așezarea locuită permanent aflată la cea mai mare altitudine din România, Fundata, este străjuită de Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului și oferă cele mai frumoase panorame de pe Culoarul Rucăr-Bran (sau poate din întreaga țară).

Refugiu de weekend pentru locuitorii marilor orașe, Fundata și satele sale sunt încă ferite de aglomerația zonelor turistice din apropiere. Aici a fost conceput primul ”Sat Turistic” din România, un proiect ambițios din perioada comunistă care a debutat cu succes la Șirnea.

Patrimoniul cel mai important al comunei constă în cadrul natural și peisajele spectaculoase în care se situează. Traseele turistice din zonă au fost recent marcate și pe parcursul lor, prin diverse proiecte, vizitatorii pot participa la ateliere sau munci tradiționale.

În zonă se practică turismul sportiv și cel de recreere, iar localnicii păstrează tradiția unor sărbători precum Nedeia Munților, Noaptea de Sânziene, Măsurișul Laptelui.

Zona este recunoscută pentru preparatele tradiționale, îndeosebi pentru producția de brânzeturi (caș, brânză în coajă de brad, sortimente cu diverse ierburi și condimente), a balmoșului și modului de pregătire a pastramei.

Tradiția sportivă

Comuna este situată la o altitudine de 1360 de metri, într-un cadru propice pentru practicarea sporturilor de iarnă. De istoria Fundatei se leagă apariția schiului fond în România, în primele decenii ale secolului XX. În anii ‘30 familia regală a organizat aici pentru prima oară concursuri de schi pentru copii. Douăzeci de ani mai târziu, lotul național de schi fond al României era alcătuit exclusiv din sportivi de la Fundata. La muzeul din satul Șirnea este păstrată flacăra de la Jocurile Olimpice din Munchen (1972), iar cu ocazia „Zilelor Olimpice”, care se desfășoară pe 22-23 iunie, copii de la cluburi sportive din toată țara au bucuria de a purta flacăra olimpică în deschiderea competițiilor.

Muzeul etnografic și olimpic

Muzeul etnografic „Nicolae Frunteș” din Șirnea a fost înființat în 1965 de Nicolae Frunteș, fost învățător în sat. Pentru formarea colecției muzeale au contribuit și elevii din sat, care, numindu-se „Vânătorii de Comori” au cules diverse țesături și obiecte de la localnici.

Sărbători cu tradiție

În Noaptea Sânzienelor sunt culese flori de pe dealurile din sat pentru a fi păstrate mai apoi tot anul, localnicii fiind încredințați că în această noapte florile prind puteri magice.
Nedeia Munților se sărbătorește în septembrie și se zice că era ziua în care ciobanilor li se permitea să coboare de pe munte printre săteni. Evenimentul, atestat din 1373, atrage anual mii de turiști. Este urmașa unor sărbători pastorale din munți, iar documentele o amintesc ca fiind un „târg de două țări”.

O comună în 2 țări

Se zice că unii oameni aveau casa într-o țară și poiata într-alta, pentru că teritoriul de astăzi al Fundatei era, până la Marea Unire din 1918, jumătate în România, jumătate în Austro-Ungaria. Urmele vechiului hotar pot fi văzute și azi, iar un monumentul care marchează acest lucru este amplasat în curtea dispensarului.

Sate componente: Fundata (reședința), Fundățica și Șirnea.

inapoi la localități