Ciurila

(județul Cluj)

Aflată în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, Ciurila este o comună cu tot mai multe inițiative locale. Dealurile cu puncte de belvedere, pădurile, salba de lacuri de pe râul Hășdate și micile afaceri locale (parc zoologic, echitație, pescuit) sunt destinații tot mai atrăgătoare.

Comuna este situată pe Dealul Feleacului, în bazinului râului Hășdate, foarte aproape de Cluj-Napoca. Datorită apropierii de oraș, dealurile și pădurile care continuă rezervația naturală Făgetul Clujului, cu poteci, pășuni și puncte de belvedere, sunt frecventate de persoane în căutarea unui loc de picnic sau de plimbări în natură. Totodată, în zonă pot fi vizitate și biserici de lemn sau monumente istorice construite acum câteva secole.

Râul Hăşdate, care străbate comuna, este cel care de milioane de ani sapă spectaculosul defileu al Cheilor Turzii. Pe raza Ciurilei acest râu este captat în mai multe lacuri populate cu pește, atracție pentru pescarii din zonă.

În rezervația naturală din valea Pârâului Dumbrava se găsește Papucul Doamnei, o specie rară de orhidee sălbatică, protejată prin lege.

Salba de lacuri

Lacurile de la Ciurila, aflate relativ aproape de Cluj-Napoca, atrag în fiecare weekend împătimiți ai pescuitului. Salba de lacuri a fost creată artificial pe valea râului Hășdate, după ce lunca a fost drenată, în anii ‘70 cu ajutorul unor muncitori lipoveni. Astfel a apărut aici o micro-deltă unde locuiesc sau poposesc zeci de specii de păsări, printre care stârcul, botgrosul, silvia, ghionoaia verde, cinteza și lăstunul.

Orhideea sălbatică

Pe valea pârâului Dumbrava, într-o pajiște declarată arie protejată, înflorește în a doua parte a verii specia de orhidee sălbatică numită Papucul Doamnei. Floarea este pe cale de dispariție în Europa și a fost declarată monument al naturii încă de acum 80 de ani, prin decret regal. Are o înălţime de 30-80 centimetri, frunze late, ovale şi flori mari a căror petală inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens. Una dintre legende spune că Venus, zeița frumuseții, era încălțată cu fragila orhidee, dar aceasta i-a căzut din picioare într-o pajiște și a prins rădăcini peste noapte.

Bisericile de lemn

În satele Pădureni și Săliște veghează cocoțate în vârf de deal bisericile de lemn de secol XVIII, ambele incluse pe lista monumentelor istorice din regiune. Sunt construite din bârne de stejar și își păstrează atât aspectul original cât și valoroasele picturi vechi de pe pereții interiori.

Punctele de belvedere

Cel mai impresionant loc pentru a admira panoramele din împrejurimi este Vârful Măgura (827 m). În zilele senine de aici se pot admira două dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni: Muntele Mare (1826 m) și Vlădeasa (1836 m), precum și Cheile Turzii, cu spectaculoșii săi pereți verticali de stâncă, înalți de până la 200 de metri.

Sate componente: Ciurila (reședința), Filea de Jos, Filea de Sus, Pădureni, Pruniș, Sălicea, Săliște și Șutu.

inapoi la localități