Bucium

(județul Alba)

Stâncile Detunatelor par sculptate de mâna omului, însă buciumanii dăltuiesc în adâncuri, de mii de ani, măduva de aur a Munților Metaliferi.

Locuitorii comunei Bucium, puțin peste 1400 de suflete răsfirate în 30 de sate și cătune, sunt urmașii minerilor buciumani care secole la rând au scobit după aurul munților. Trăiesc într-o lume aparte, o țară de piatră și de aur care funcționează după reguli proprii, păstrate cu sfințenie.

Se păstrează încă nenumărate povestiri și legende din trecut, printre care și balada fluviu „Verșul buciumanilor”. Memoria trecutului este păstrată de asemenea în muzee și case memoriale deschise publicului sau reabilitate în ultimii ani.

Patrimoniul natural este de asemenea unul spectaculos. Formațiunile stâncoase Detunata Goală și Detunata Flocoasă sunt două monumente ale naturii impresionante care, alături de Poiana Narciselor, reprezintă principalele atracții ale comunei.

Detunata Goală

Peisajul natural al comunei Bucium este dominat de două formațiuni vulcanice, stânci cu un aspect neobișnuit: Detunata Goală și Detunata Flocoasă. Prima dintre acestea este una dintre principalele atracții turistice ale județului Alba, datorită coloanelor de andezit și bazalt sub forma unor coaste.

Țara de piatră și de aur

Situată în așa-numitul „Patrulater de aur” dintre localitățile Baia de Arieș-Brad-Bucium-Roșia, comuna Bucium are o istorie puternic legată de acest metal prețios. Impresionanta exploatare minieră de suprafață „Ieruga”, situată în masivul Corabia, este o lucrare de proporţii gigantice. Începuturile mineritului în acest sit se pierd în negura vremii, unii istorici plasându-le cu mult înaintea perioadei romane. Totodată, în apropiere, pe Dealul Vâlcoi, arheologii au identificat patru inele din aur, datând din epoca bronzului și care sunt în prezent expuse la Viena, la Kunsthistoriches Museum.

Balada buciumanilor

Respectul buciumanilor pentru aurul munților lor a fost surprins în balada „Verșul Buciumanilor”, inspirată dintr-un fapt real. Balada numără 769 de versuri și a fost scrisă în urma revoltei, în 1886, a băieșilor (minerilor) buciumani. Versurile spun povestea câtorva zeci de localnici răsculați împotriva unei companii miniere franceze care secătuia aurul din munți.

Poiana cu Narcise de la Negrileasa – Narcisele păsării măiestre

Una dintre cele mai importante atracții din zonă este Poiana cu Narcise de la Negrileasa. Potrivit unei legende locale, narcisele de pe pajiștile de aici au fost sădite de o pasăre măiastră, în semn de mulțumire unor ciobani. Floarea este ocrotită prin lege și este răspândită pe o suprafață de 45 de hectare. Denumirea științifică a narcisei este narcissus stellaris, iar localnicii îi spun rușculiță (sau lușcă).

Sate componente: Anghelești, Bisericani, Bucium (reședința), Bucium-Sat, Cerbu, Ciuculești, Coleșeni, Dogărești, Ferești, Florești, Gura Izbitei, Helești, Izbicioara, Izbita, Jurcuiești, Lupulești, Măgura, Muntari, Petreni, Poiana, Poieni, Stâlnișoara, Valea Abruzel, Valea Albă, Valea Cerbului, Valea Negrilesii, Valea Poienii, Valea Șesii, Văleni și Vâlcea.

inapoi la localități