Bonțida

(județul Cluj)

Situată la est de Cluj, în centrul Ținutului Fluturelui Albastru, așezarea a devenit faimoasă datorită castelului Bánffy, supranumit și Versailles-ului din Transilvania.

Deja foarte cunoscut, mai ales în rândul tinerilor datorită festivalului de muzică electronică de aici, Castelul Bánffy a devenit în ultimii ani cel mai important punct de interes al zonei.

Bonțida este inclusă în „Ținutul Fluturelui Albastru”, un teritoriu de la marginea Câmpiei Transilvaniei cu multe castele, conace, pajiști și peisaje unice. Aici este singurul loc în care trăiesc patru specii de fluturi unici în lume: Maculinea.
Tradițiile și obiceiurile zonei sunt păstrate cu implicarea fundației Kallós, care a amenajat la Răscruci un muzeu și organizează an de an o tabără internațională de dansuri populare.

Pasionații de gastronomie pot degusta mâncăruri gătite după aceleași rețetele folosite de bucătarii nobililor din zonă sau turtă dulce făcută de producători locali care se ocupă cu asta de mai multe generații.

Versailles-ul Transilvan

Castelul Bánffy este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania. În ultimii ani a devenit epicentrul vieții culturale din zonă. Găzduiește evenimente de anvergură internațională, cele mai mari fiind Electric Castle și Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Ansamblul a fost construit treptat începând din secolul al XVI-lea. Aspectul final, care datează din secolul XIX, include elemente din stilurile renascentist, baroc, rococo, clasicist și neogotic.

Ultimul locuitor a fost contele Miklós Bánffy, intelectual avangardist, politician, scriitor, grafician și director de operă. A negociat predarea Clujului fără luptă, de către trupele germane și maghiare, salvând viețile orășenilor și patrimoniul urbei. A părăsit însă castelul din Bonțida în octombrie 1944, fugind de trupele SS germane care au jefuit și ars clădirea. Fundația Transylvania Trust a început restaurarea în 1999, în urma unui acord București-Budapesta.

„Eclectic Castle” din Răscruci

Aproape de ”Castelul Electric” cunoscut publicului, comuna mai adăpostește un al doilea castel Banffy, în satul Răscruci. Mai mic ca dimensiuni, mai bine conservat și în aflat în plan de restaurare. A fost reconstruit cu elemente eclectice în 1859, fără a se modifica zidurile de bază ale unui conac precedent. Avea un frumos parc francez, mai târziu reamenajat în parc romantic, fiind înainte de 1944, cel mai frumos parc al unui castel din Transilvania.

Tot pe raza comunei, în satul Coasta, se găsește conacul Dujardin, din secolul XVIII-lea.

Comoara lui Kallós

Etnograful Kallós Zoltán, născut la Răscruci, este autorul celei mai importante culegeri de muzică tradițională a minorității maghiare. A înființat în comuna Răscruci un muzeu cu o impresionantă colecție de peste 10.000 de obiecte etnografice reprezentative pentru Transilvania.

În acest moment, în complexul Fundației „Kallós Zoltán” se regăsesc, pe lângă muzeul care expune colecția de artă populară, o școală cu internat spectaculoasă, dedicată copiilor vorbitori de limba maghiară din toată regiune, și diverse alte spații dedicate evenimentelor culturale.

Sute de persoane din toată lumea participă an de an, în curtea complexului, la Tabăra Internațională de Dansuri Populare din Răscruci, eveniment organizat an de an, din 1992 încoace.

Mari nobili ardeleni

Familia Bánffy, una dintre marile familii nobiliare din Transilvania a intrat în posesia domeniul de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. Proeminent om politic și de cultură, Miklos Banffy este autorul operei de referință Trilogia Transilvană. Romanul fluviu descrie viața nobilimii ardelene din perioada imperiului.

Ansamblul „De-semne spre cer…”

Tăușeni, sat cu numai 70 de locuitori, a devenit cunoscut în urma construcției ansamblului monumental „De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu”, realizat în 1995 de frații Alexandru și Liviu Chira. Amplasat pe o colină din localitate, are în componență 14 elemente și este vizibil de la o distanță de câțiva kilometri.

inapoi la localități