4 recomandări de locuri mai puțin știute din jurul Clujului. Interviu Marius Popa

de | iul. 9, 2020

Marius este un ghid montan autorizat și antreprenorul din spatele Active Weekends – Hiking Tours From Cluj Napoca, unde organizează de peste 3 ani tururi și drumeții ghidate prin satele și munții din România.

România Remarcabilă: Vara aceasta facem recomandări tuturor de a călători și a petrece timp pe plan local. Așa că începem direct. Fă-ne, te rog, 4 recomandări de locuri mai puțin știute din jurul Clujului care se pretează la o vizită neghidată, de o zi. Hai să ne limităm la o arie de maximum 75-100 km depărtare.

Marius Popa: Am 4 recomandări fumoase și mai puțin umblate:
1. Varful Piatra Mare și Cetatea Lita
Puncte de acces: 2 urcări posibile dinspre localitatea Liteni sau dinspre Moara de Pădure (pe drumul Valea Ierii). Traseu: Cluj-Napoca – Florești – Luna de Sus – Săvădisla – Liteni.

2. Cheile Vălișoarei
Puncte de acces: Pe drumul Rimetea – Aiud, după localitatea Vălișoara, în zona ”Castelului” Templul Cavalerilor.

3. Muntele Mare și Vârful Pietrele Mărunte
Puncte de acces: Cu acces doar perpedes, în continuarea drumului de acces spre baza de sporturi de iarnă Buscat. (Cluj-Napoca – Florești – Săvădisla – Bășoara – Stațiunea Băișoara – Buscat – Muntele mare)

4. Cascada Șipote și Vânătările Ponorului
Puncte de acces: perpedes, pe trasee marcate, din localitatea Sălciua.

Dar pentru o familie cu copii? Le recomanzi altceva? În ce condiții pot familiile cu copii face drumeții?

Legat de drumețiile cu copii, toate traseele de mai sus sunt trasee ușoare, ideale pentru ieșitul în natură alături de micuți de 2-7 ani. Cu copii de peste 7 ani deja se pot aborda trasee și mai dificile. E important să se facă trecerea de la o dificultate la alta, în mod treptat. Copiii mici au nevoie de cât mai multă interacțiune și diversitate și mai puțin efort fizic de mai multe ore. După ce se vor obișnui cu ieșirile de 2-3 ore se poate crește numărul de ore petrecut la plimbare sau pe poteci.

Când ar trebui să apeleze o persoană sau un grup la un ghid montan pentru drumeții? Cu ce completează ghidul experiența de vizitare a unui loc?

Un ghid montan raspunde unui numar ridicat de nevoi care pot aparea in cadrul unui grup (cu sau fara experienta): siguranta participantilor in aspecte cu privire la alegerea dificultatii traseului, orientarea in teren, necesitatea echipamentului, vreme rea, animale salbatice. Pe langa aceste aspecte legate de siguranta un grup poate apela la un ghid atestat pentru initierea sau aprofundarea cunostintelor despre mersul pe munte, organizarea unor activitati de grup gen team-building, descoperirea unor trasee mai putin conoscute, descoperirea povestilor si legendelor locului.

Marius, cum a fost pentru tine ca și ghid, perioada de izolare și această perioadă amenințată de pandemia COVID?

Perioada de izolare a fost una dificilă. După un început de an în forță în care ne-am bucurat de zăpadă, a urmat o perioadă de blocaj în care nu am mai putut ieși deloc pe munte. Lipsa muntelui pentru mine și pentru alți clienți ai mei înseamnă scăderea vitalității, a stării generale de sănătate fizică și emoțională. Mă bucur ca am depasit acest moment și consider ca dacă ieșirea pe munte se face cu atenție, păstrând normele de distanțare socială, pericolele de infectare cu noul virus sunt mult mai mici decât în alte situații, precum: cumpăraturi, evenimente, mersul la birou, etc.

Care sunt planurile de viitor? Cât de tare schimbă acest an planurile tale pentru următoarele 6 luni?

Momentan planurile rămân aceleași. Am reușit să diversific oferta tururilor turistice pe care le țin: tururi de o zi, tururi de noapte, tururi cu rachete de zăpadă, tururi cu innoptare la cabană, tururi la cort, trasee marcate și nemarcate, trasee în circuit și traversări. Pe lângă dezvoltarea paletei de tururi și descoperirea unor trasee noi se adaugă și câteva parteneriate externe cu platforme internaționale de turism pentru atragerea segmentului de turiști străini. Totodată în toamna acestui an doresc să fac un pas important în obținerea specializării de Lider Montan Internațional, în urma sesiunii de examinare din Noiembrie.

La final, pentru că reprezentăm programul România Remarcabilă, îi întrebăm pe toți cei cu care vorbim care este locul lor preferat din România. Și dacă se poate, să argumenteze alegerea în maxim 5 cuvinte.

Ca și ghid montan, am reușit să vizitez în profunzime cele mai importante masive montane din România. Pot spune ca suntem extrem de privilegiați cu natura pe care o avem. Mi-e greu să fac o listă, deoarece fiecare zonă vine cu unicitatea ei, însă dacă e să subliniez o zonă anume cred ca Padișul sau inima Parcului Natural Apuseni este un loc excepțional. Diversitatea peisagistică și biodiversitatea florei și a faunei este unicat la nivel european. Este greu să nu te îndrăgostești de Padiș încă de la prima întâlnire.

Notă: Padiș este o zonă turistică aflată la limita județului Cluj cu județul Bihor, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, și e un platou carstic spectaculos străbătut de o amplă rețea hidrografică, abrupturi stâncoase, peșteri, chei și poiene.
Accesul spre zona Padiș se face în continuare din direcția județului Bihor, pe drumul: Bucea, Beiuș, Sudrigiu, Pietroasa, Padiș.
Drumul de acces din zona clujeană, Răchițele – Ic Ponor – Doda Pilii – Padiș, e în continuare doar parțial asfaltat, până în dreptul localității Doda Pilii.